Kurumsallaşma

İş hayatında en çok duyduğumuz ifadelerden biridir “kurumsallaşma”. Kurumsal şirket, kurumsal marka vb. gibi kavramlar bütün sektörlerin ortak noktalarından biridir. Peki nedir bir işletmeyi kurumsal yapan veya yapmayan şeyler? Bir şirket ne zaman kurumsal olur?

Kurumsal bir şirketin en önemli özelliği, süreçlerinde insan faktörünü en aza indirmiş olmasıdır. Yani bu şirketlerde kişilerden ziyade sistemler, kurallar, prosedürler konuşur. Her çalışanın görev tanımı nettir, yetki ve sorumluluk alanı bellidir. İşletmenin amacına uygun bir örgüt yapısı vardır ve yapılacak her iş ve eylem ile ilgili bir iç yönetmelik, kural veya açıklama mevcuttur.

Amatörlükten profesyonelliğe geçiştir aslında kurumsallaşma. Bir çalışan o gün işe gelmediğinde, işler çığırından çıkmaz mesela. Aksayabilir belki ama asla durmaz. Bir bakıma kuvvetler ayrılığı prensibidir kurumsallaşma. Bir şirkette iş, insan ve teknoloji arasındaki ilişkileri tanımlar ve düzene sokar. Sakinlik ve dinginliktir. Kurumsallığı gerçekten başarabilen şirketlerde karmaşıklık, karışıklık, düzensizlik; kısacası bir kaos ortamı yoktur.

Bir de kurumsal olmak ve olamamak arasında gidip gelen şirketler vardır. Bu yolda gelişimini sürdürüyorsa bir şirket, olumsuz eleştirilerde bulunmak doğru olmaz. Fakat dışarıya kurumsal bir şirket imajı gösterilip içeride işler “patron (ya da müdür) ne derse o olur” anlayışı ile ilerliyorsa ortada gerçekten büyük bir sorun vardır. İşin kötü tarafı bu sorunu çözmek pek de kolay değildir. Şahısların değişimi çözüm değildir; kurumsallaşmak ancak fikir ve anlayışların değişmesi ile mümkün olabilir.

Daha Fazlası

Leave a Reply

Benzer Yazılar

HAKKIMDA

“It always seems impossible until it’s done.”
“Başarılamaz gibi görünür, ta ki başarılana kadar.”

Nelson Mandela

Sosyal Medyada Takip EDİN

En Son Yazılar

Edit Template
@Instagram