Ortak Geleceğimiz (Our Common Future), 1987’de Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir rapordur. Brundtland Raporu olarak da bilinir. Rapor, sürdürülebilir kalkınma kavramının ilk kez ele alınması bakımından önem taşıyor.
Ortak Geleceğimiz raporu, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ekonomik ve ekolojik çalışmaların artık beraber yürütülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ülkelerin, kurumların ve bireylerin sadece finansal çıkarlarını gözetmemesini; ekolojik konulara da gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurguluyor. Bu yaklaşımın, geleceklere nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakılması için bir zorunluluk olduğunu anlatıyor Brundtland Raporu.
Ortak Geleceğimiz raporu, özetle çevre sorunlarının artık endişe verici boyutlara ulaştığını, sadece ekonomik kalkınmayı hedefleyen politikalarla hareket edilmemesi ve gelecek nesiller için tüm ülkelerin ve kurumların iş birliği içerisinde olması gerektiğini ifade ediyor. Nüfusun kontrol altına alınması, gıda güvenliği, biyoçeşitliliğin korunması, enerji verimliliği, insan yerleşimleri gibi konular raporu hazırlayan komisyonun ana gündem maddelerinden bazıları idi.
Rapor, sürdürülebilir kalkınmayı “bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma” olarak tanımlıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere büyüme kavramı, ancak çevre ile uyumlu ve gelecek nesillerin çıkarlarını da gözeterek gerçekleştiğinde sürdürülebilir olabilmektedir.
Ortak geleceğimiz raporu, sürdürülebilirliğin başta çevresel konular olmak üzere her alan tahsis edilmesi için atılması gereken adımları da anlatıyor. Doğal kaynakların adil bir şekilde kullanılması, yoksulluğun yok edilmesi, nüfusun kontrolü ve çevre dostu teknolojilerin kullanılmasının sürdürülebilir kalkınma ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.
Rapor, yayınlanmasından günümüze kadar geçen süreç içerisinde tüm dünyada sürdürülebilirlik çalışmalarına öncülük etmesi bakımından önemlidir.
Daha Fazlası
- Dijital Ürün Pasaportu: Nedir, Nasıl Alınır ve Tekstil Sektöründeki Kullanımı
- Zorla Çalıştırma Yoluyla Üretilen Ürünleri Yasaklayan AB Yönetmeliği
- CBAM Nedir?