Blog

Karbon Fiyatlandırma Mekanizması

Karbon emisyonlarının azaltılması işletmelerin ve hükümetlerin sürdürülebilirlik hedeflerinin en temel unsurlarından biri olmaya başladı. Bu bağlamda, tüm dünyada karbondan arındırılmış bir ekonomiye geçiş için çeşitli fikirler görüşülüyor, farklı yöntem ve araçlar geliştiriliyor. Karbon fiyatlandırma mekanizmasının da bunlardan biri ve neredeyse en önemlisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu mekanizma, çeşitli ürün, hizmet ve süreçlerin neden olduğu karbon emisyonlarının bir tür finansal ürün haline dönüştürülmesini öngörüyor. Örneğin, Avrupa Birliği Yeşil Mutabat süreci kapsamında devreye alınması planlanan Sınırda Karbon Düzenlemesi ve artık birçok ülkenin dahil olmaya başladığı emisyon ticaret sistemleri, sera gazı salımlarının doğrudan ve dolaylı maliyetlerinin ilgili taraflara fatura edilmesi prensibi üzerinde kuruldu.

Karbon Fiyatlandırma Mekanizması Nasıl Çalışır?

Karbon fiyatlandırma için farklı mekanizmaların olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, tipik bir karbon borsası olarak değerlendirebileceğimiz emisyon ticaret sistemleri (ETS) bunlardan biridir. Bu sistemde emisyona neden olan kuruluşlar (bu bir kamu veya özel sektör işletmesi ya da doğrudan bir ülke olabilir), emisyon hedeflerine ulaşmak için emisyon birimlerinin ticareti gerçekleştirir. Bir kurum, bir dönem içerisinde belirlenen karbon salımı miktarının üzerinde bir emisyona neden olursa bunu telafi etmek için ETS üzerinden ödenek satın alabilir. Aynı şekilde hedeflenen değerlerin altında bir emisyona sahip olan kuruluşlar, aradığı farkı bu sistem aracılığıyla satışa çıkarabilir.

Karbon vergisi bir diğer karbon fiyatlandırma aracıdır. Bu vergiler, ürünlerin doğrudan veya dolaylı olarak neden olduğu emisyon miktarının karbondioksit eşdeğeri cinsinden belirleniyor. Burada asıl amaç, ürünlerin yaşam döngüsü boyunca neden olduğu sera gazı salımının göz önünde bulundurulması ve toplam emisyon miktarı kadar vergi oluşturulmasıdır.

Karbon denkleştirme (dengeleme) mekanizması da sera gazı emisyonlarının fiyatlandırılması için öne çıkan bir diğer yöntemdir. Bu sistemde firmalar, karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla yürütülen projelere yatırım yaparak veya finansman sağlayarak emisyonlarını telafi etme yoluna gider.

Karbon fiyatlandırma mekanizması çok daha farklı şekillerde karşımıza çıkabilir fakat son olarak Sonuca Dayalı İklim Finansmanı’ndan (RBCF) bahsedelim. Bu finansmanlar, karbon emisyonlarını azaltmak olmak üzere iklimle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan sonuçlara ulaşmak için yapılan ödemeleri ifade etmektedir. Henüz emekleme döneminde olan bu yöntemin kritik anlarda önemli bir likidite kaynağı sunabileceği ve esnek, adil, düşük karbonlu bir toparlanmayı destekleyebileceği savunuluyor.

Karbon fiyatlandırma mekanizmaları, sera gazı emisyonlarının sürdürülebilir bir şekilde azaltılması için yürütülen çalışmalar arasında kapsayıcılığı ve pratikte hızlı sonuçlar verebiliyor olmasından ötürü çok etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.

 

 

 

E-Bülten
Bültene Kayıt Ol
Kayıt olduğunuzda eğitimler ve yeni makaleler hakkında ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın